Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Hoe Kader Abdolah in Nederland kwam

Kader Abdolah De Iraanse schrijver Kader Abdolah behoort tot de beste en meest gelezen schrijvers van Nederland. Kader Abdolah werd bekend met boeken als 'Het huis van de Moskee', 'Spijkerschrift' en 'Dit mooie land'.

Abdolah vluchtte in de jaren tachtig uit het Iran van ayatollah Khomeini. Sinds 1988 woont hij in Nederland, waar hij de Nederlandse taal leerde door de kinderboeken van Annie M. G. Schmidt.

In een interview voor de Zweedse televisie werd aan de schrijver gevraagd waarom hij vanuit Iran naar Nederland was gevlucht, en niet naar een ander land.

Kader Abdolah antwoordde:
"Mensen realiseren zich niet dat er veel geld gemoeid is met wegvluchten uit een land. Je moet weggesmokkeld worden uit een land en handelaren helpen tegen betaling om mensen naar het buitenland te helpen.

Iedereen wil het liefst naar de Verenigde Staten, maar dat is duur. Alleen als je 10.000 dollar hebt, kun je naar Amerika. Als je 5.000 dollar hebt, dan kun je naar Zwitserland. Als je 2.000 dollar hebt, dan kun je naar Zweden.

Ik had geen geld."

(Post scriptum: Kader Abdolah vertelde dit verhaal 'tongue in cheek'. In werkelijkheid kwam de schrijver in Nederland terecht op uitnodiging van de Verenigde Naties.)

Copyright
Privacybeleid
Contact