Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Borat Sagdiyev: journalist uit Kazachstan

Het begon ooit als een los onderdeel in de Ali G show. Inmiddels is Borat Sagdiyev een zelfstandige persoonlijkheid met zelfs een eigen bioscoopfilm. Voor hen die Borat niet kennen: Borat Sagdiyev is een creatie van Sacha Baron Cohen, de man die eerder Ali G bedacht.

Borat is de twee-na-bekendste journalist uit Kazachstan en beziet de wereld door een zogenaamd 'Kazachstaanse' bril. Borat is grof tegen vrouwen, anti-semitisch, latent homo-erotisch en gedraagt zich onder het mom van culturele verschillen zeer buitenissig. Het resultaat is vrijwel altijd grof.

In een country-cafe in Arizona in de VS trad Borat eens op met een 'Kazachstaans country-lied': "Throw the Jew down the well, so my country can be free. You must grab him by his horns, Then we have a big party."

Borat Sagdiyev Eind 2005 presenteerde Borat de MTV Europe Music Awards. Op een persconferentie vooraf shockeerde Borat de aanwezige journalisten door een zak vogels mee te brengen uit Roemenie, het eerste land waar vogelgriep was geconstateerd. Hij ging verder door te zeggen dat het hem speet dat alle vogels inmiddels waren overleden.

Tijdens de uitreiking ging hij nog een stapje verder. Niet iedereen kon lachen om de dingen die Borat zei: "Ik hou van mond van Jessica Simpson. Ik kon mond door haar broek heen zien. Ik geef haar zeven dollar. Negen dollar voor kleine gaatje."

Ook de regering van Kazachstan was niet blij met Borat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vond dat Kazachstan belachelijk werd gemaakt en dreigde met een rechtszaak tegen Baron Cohen. Op zijn website (www.barot.kz) reageerde Barot met een video-boodschap:

"Ik wil graag laten weten dat ik heb geen banden met Mr. Cohen en ik steun mijn regerings besluit om deze Jood te vervolgen."

Het Kazachstaanse ministerie sloeg hierop terug door de website van Borat, die in Kazachstan gehost werd, te verwijderen. Borat veranderde het adres simpelweg in www.Borat.tv.

De regering van Kazachstan gaf hierna geld uit voor vier advertentiepagina's in de New York Times. In de campagne legde de regering uit dat Kazachstan niet het achterlijke land was wat Borat er van maakte, maar dat Kazachstan een democratisch land is, met goed onderwijs, een prima gezondheidszorg en een eeuwenoude cultuur.

Men zegt dat de Kazachstaanse president Nursultan Nazarbayev, die in september 2006 een bezoek bracht aan George Bush in het Witte Huis, de kwestie Borat met de Amerikaanse president aan de orde heeft gesteld.

Borat zelf trekt zich ondertussen nergens wat van aan en gaat zijn eigen gang in het 'onbedoeld' beledigen van mensen. Tijdens een groot rodeo-festival, ergens in de VS zei Borat onlangs: "Ik hoop dat jullie iedere man, vrouw en kind vermoorden in Irak. Tot en met de hagedissen aan toe. En ik hoop dat George W. Bush het bloed mag drinken van iedere man, vrouw en kind in Irak."

Een politie-escorte was vervolgens nodig om Borat in veiligheid te brengen.

Copyright
Privacybeleid
Contact