Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.
Bush is echt dom

Het IQ van de vroegere Amerikaanse president George Bush is met een score van 91 het laagste van alle Amerikaanse presidenten van de afgelopen vijftig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Lovenstein Instituut uit Pennsylvania. Het IQ van de gemiddelde Amerikaan ligt op 96.

Het Lovenstein Instituut publiceert al sinds 1973 het IQ van zittende Amerikaanse presidenten. Het instituut maakt bij haar onderzoek gebruik van school- en universiteitsresultaten, zelfgeschreven toespraken en andere zelfgeschreven publicaties. De methode van het instituut is tot vijf punten nauwkeurig.

Van de twaalf presidenten die de VS sinds de Tweede Wereldoorlog kende, scoort George Bush het slechtste. Bush' vader, komt met een IQ van 98 nog het dichtst in de buurt.

De 'IQ-lijst' wordt aangevoerd door Bill Clinton, met een IQ van 182. Clinton wordt gevolgd door Jimmy Carter (175) en John F. Kennedy (171). Opmerkelijk: het IQ van democratische presidenten is aanzienlijk groter dan het IQ van republikeinse presidenten. Richard Nixon is met een score van 155 de best presterende republikeinse president.

Volgens Dr. Werner Lovenstein valt de score van president Bush zo laag uit door een aantal factoren. "President Bush heeft een beperkte woordenschat. Volgens onze berekeningen gebruikt Bush ongeveer 6.500 woorden, terwijl het gemiddelde bij andere presidenten rond de 11.000 woorden ligt. Verder heeft George Bush in tegenstelling tot de meeste andere presidenten, geen boeken geschreven. We hebben daardoor zwaar moeten leunen op schriftelijke weergaven van zijn toespraken."

Waar of niet waar?
Bovenstaand bericht stond in 2001 in een groot aantal internationale kranten. Pravda, Bild, de Britse krant The Guardian: ze meldden het bericht allemaal. Maar is het ook waar?

Nou, nee. Niet alles wat in een krant staat is waar. Het Lovenstein Instituut bestaat niet en er is geen enkel officieel instituut dat op basis van indirecte gegevens een betrouwbaar IQ kan vaststellen.

De bron van het verhaal werd door David Emery, die in de VS een website over Urban Legends onderhoudt, getraceerd tot de humor-site www.linkydinky.com. Het verhaal werd waarschijnlijk via de mailinglist van deze site de wereld in geslingerd.

Copyright
Privacybeleid
Contact