Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Feitjes over Leonardo da Vinci

Feitelijk vallen de triviale weetjes over Leonardo da Vinci die je hieronder vindt, technisch gezien niet onder de definitie van een anekdote. Maar ze zijn te leuk om niet te melden.

Leonardo

 • Leonardo da Vinci was vegetarier
  In de tijd waarin Leonardo leefde was het uiterst ongebruikelijk om geen vlees te eten, maar Leonardo da Vinci was vegetarier. Sterker nog: hij was vegetarier vanwege humanitaire motieven. Leonardo veroordeelde het doden en opeten van dieren en at daarom alleen groente en fruit. Zijn humanitaire motieven weerhielden hem er overigens niet van om tal van millitaire uitvindingen te doen, waaronder de eerste tank.

 • Waar zijn de beeldhouwwerken?
  Kunsthistorici weten het honderd procent zeker: Leonardo da Vinci heeft beeldhouwwerken gemaakt. Als jongeling was Leonardo een van de studenten van de beroemde beeldhouwer Verrocchio. Het probleem is alleen dat er geen enkel beeldhouwwerk te vinden is dat aan Leonardo kan worden toegeschreven. Hij signeerde zijn beelden niet.

 • Geen productieve schilder
  Hoewel Leonardo da Vinci op de eerste plaats bekend staat als schilder, heeft hij slechts weinig schilderijen gemaakt. In totaal zijn het er minder dan dertig, waarbij de meesten ook nog eens niet af zijn. Zelfs de Mona Lisa is niet af. De dame op het schilderij mist haar wenkbrauwen.

 • Wat hij niet uitvond
  Leonardo tekende en ontwierp veel uitvindingen. Van de schaar tot de tank en van de parachute tot schetsen van een helikopter. Veel uitvindingen worden ten onrechte aan Leonardo da Vinci toegeschreven. De telescoop, de schroef en de fiets zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet door Leonardo bedacht.

 • Copyright
  Privacybeleid
  Contact