Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Serge Gainsbourg in Jamaica

Serge Gainsbourg
(Serge Gainsbourg (knielend, rokend) tussen de muzikanten met wie hij op Jamaica het album 'Aux Armes etcetera' opnam.)

Tien jaar nadat de Franse zanger Serge Gainsbourg een wereldhit scoorde met het nummer "Je t'aime, Moi non plus" besloot hij om een reggae-album uit te brengen. Reggae was in die tijd in Europa vrijwel onbekend en Gainsbourg besloot om die reden naar Jamaica af te reizen om het album daar op te nemen.

Gainsbourg huurde de beste reggae-artiesten in die hij kon vinden. Vrijwel de gehele begeleidingsband van Bob Marley, Sly & Robbie en de I Threes werkten aan het album mee.

De Jamaicanen vonden de Franse zanger maar een rare snuiter. Hij betaalde goed, maar hij sprak slecht Engels en de opnamen verliepen dan ook erg moeizaam. Na vijf dagen ploeteren riep Gainsbourg alle muzikanten bij elkaar.

"Dit werkt niet", concludeerde Gainsbourg. "Maar ik heb geen flauw idee waarom het niet werkt."

"Tja, weet je", antwoordde een van de muzikanten. "Je bent de eerte blanke die naar Kingston komt om een plaat op te nemen en dan doe je dat ook nog in het Frans. Wat hebben wij nou met Franse popmuziek? Er is maar een Franse popsong die wij kennen en dat is een lied van een of andere vent die zijn vrouw neukt."

Als Gainsbourg dat hoort, veert hij enthousiast op. "Dat was ik! Die vent was ik!"

Vanaf dat moment verloopt de samenwerking een stuk vlotter. Twee dagen later is het album klaar.

Epiloog:
Of het waar is, zal altijd wel onduidelijk blijven, maar er doet nog een verhaal de ronde over deze plaatopname op Jamaica:

Serge Gainsbourg had een achtergrondkoor ingehuurd waar Rita Marley, de vrouw van Bob, ook in meezong. Na een paar dagen kwam Bob Marley aan het eind van de dag op hoge poten naar de studio. Een paar muzikanten konden nog net tussenbeiden komen voordat de toch als vredelievend bekend staande Bob Marley Serge Gainsbourg te lijf ging.

Wat was er gebeurd? Rita Marley was thuisgekomen met de mededeling dat Gainsbourg geprobeerd had haar te verleiden. De rest van de opnamen moesten het daarna zonder de stem van Rita Marley doen.

Copyright
Privacybeleid
Contact