Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Stuntelen met Gerald Ford

In het rijtje met Amerikaanse presidenten neemt Gerald Ford een aparte plaats in. Ford geldt nog altijd als de enige Amerikaanse president die nooit gekozen is. Ook tot zijn eigen verbazing kwam Ford in 1975 op een plek terecht die hij nooit verwacht had.

Gerald Ford Gerald Ford had jarenlang een anoniem leven in de Amerikaanse politiek. Geheel onverwacht werd Ford in 1973 door president Nixon gevraagd om vice-president te worden ter vervanging van vice-president Spiro Agnew die wegens corruptie zwaar onder vuur lag.

Nog geen jaar nadat Ford tot vice-president was benoemd werd hij geinstalleerd als president van de VS omdat Nixon in verband met de Watergate-affaire moest aftreden.

De Amerikanen vonden Gerald Ford maar een rare snuiter. Het hele land hield zijn adem in als hun president van een vliegtuigtrap afdaalde. Het was altijd de vraag of Ford heelhuids beneden kwam. Regelmatig kwam het voor dat de president met zijn onhandige motoriek struikelend en vallend van de trap af kwam stuiteren.

Anders dan zijn voorgangers stond Ford ook niet bekend om zijn vermogen om vlammende toespraken te houden. Een keer kwam een vrouw na een toespraak naar Ford toe: "Ik heb uw toespraak gehoord, mister president."
"Och, het was niets", antwoordde Ford.
"Inderdaad", beaamde de vrouw.

Gerald Ford zat er wel een beetje mee dat hij niet aan de hoge verwachtingen van het Amerikaanse publiek kon voldoen. Met een verwijzing naar het automerk zei hij daar ooit over: "De mensen willen dat ik een Lincoln ben, maar ik ben maar een Ford."

Copyright
Privacybeleid
Contact