Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Het coveralbum van Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo is al meer dan dertig jaar een van de leukste bands van Nederland. Hoewel de band nooit een grote hit had, is de poppy muziek van Gruppo nog steeds aanstekelijk. Gruppo Sportivo, onder leiding van Hans Vandenburg, trekt nog steeds volle zalen en maakt nog steeds platen.

In 2004 verscheen het album Topless 16, waarvan de cover rechtstreeks uit de jaren zestig lijkt te stammen. "Dat kan kloppen", vertelt Hans Vandenburg desgevraagd.

Vandenburg stond als jochie van zestien ooit te snuffelen in de bakken van een platenzaak. Tussen de platen vond hij de verzamel-LP 'Topless 16' met daarop een blonde rondborstige dame. Vanwege de cover wil Vandenburg de plaat meteen hebben. Dikke pech: de platenhandelaar kan de LP die bij de hoes hoorde niet meer vinden.

Hans krijgt de platenhoes als troost gratis mee naar huis. De LP hangt jarenlang bij Vandenburg in huis voor hij wegraakt. Bij een verhuizing in 2003 duikt de cover weer op. Op de achterkant van de hoes staan illustere artiesten die allang in de vergetelheid zijn geraakt: Rock-a-tronics, The Kookles, The Nearly Did en Jerry O and The Monomen.

'Hoe zouden die liedjes geklonken hebben?' Vraagt Hans Vandenburg zich af. Samen met de andere leden van Gruppo Sportivo wordt nieuwe muziek geschreven bij de bestaande liedjes. Het resultaat verschijnt in 2004 als de nieuwe CD van Gruppo Sportivo. "Met recht een cover-album!"

Aldus de officiele geschiedenis....

Popjournalisten hadden echter al snel door dat geen enkele band die op de cover genoemd wordt ooit echt bestaan heeft. Hans Vandenburg moest schoorvoetend toegeven dat hij het hele verhaal verzonnen had, maar dat het natuurlijk wel een goede grap was.

Copyright
Privacybeleid
Contact