Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.





Leven en dood met Andy Kaufman

Latka In Nederland kennen we hem vooral als Latka uit de tv-serie Taxi, die in de jaren tachtig werd uitgezonden. In de Verenigde Staten was Andy Kaufman ook bekend als stand-up comedian, en als iemand die als geen ander in staat was om mensen op het verkeerde been te zetten. Kaufmans gegoochel met schijn en werkelijkheid heeft er zelfs voor gezorgd dat veel mensen twijfelen aan zijn dood in 1984.

Latka
Andy Kaufman trad al jarenlang op als stand up comedian toen hij gevraagd werd om de rol van Latka op zich te nemen in de serie Taxi. Zijn tv-rol bracht hem veel succes, maar tot groot verdriet van Kaufman verwachtte zijn theaterpubliek dat hij de rol van Latka ook in het theater liet zien.

Kaufman waarschuwde zijn publiek daarom aan het begin van zijn optredens dat hij geen Latka ging spelen en dat hij ging voorlezen uit 'The Great Gatsby' van Scott Fitzgerald als het publiek er toch om ging zeuren. Veel mensen vonden dat een goede grap. Tot het moment dat iemand uit het publiek toch om Latka vroeg en Kaufman vervolgens de rest van de avond ging voorlezen uit 'The Great Gatsby'.

Clifton Tony Clifton
Andy Kaufman liet zijn voorprogramma verzorgen door ene Tony Clifton; een belabberde cafe-zanger die er een sport van maakte om zijn publiek te beledigen. Tony Clifton bestond niet echt, maar was een typetje dat door Andy Kaufman was bedacht.

Soms was het Kaufman zelf die als Tony Clifton optrad, maar soms was het zijn broer Michael of zijn vriend Bob Zmuda die Clifton speelde. Andy Kaufman genoot ervan wanneer hij als Tony Clifton werd geinterviewd. Tot aan Kaufmans dood in 1984 wisten slechts weinig mensen dat Tony Clifton niet echt bestond.

Kaufman Worstel kampioen
Verwarring zaaide Andy Kaufman met zijn gevechten als 'inter-gender wrestling champion'. Kaufman vond het maar onzin dat mannen alleen tegen mannen, en vrouwen alleen tegen vrouwen vochten. Hij nam het daarom op tegen iedere vrouw die hem uitdaagde. Al deze gevechten waren 'scripted', maar veel mensen konden niet door de grap heenkijken.

Memorabel was ook het 'American Wrestling-duel' tussen Andy Kaufman en de twee keer zo zware Jerry 'The King' Lawler. Lawler velde Kaufman tot twee keer toe met een 'Piledriver'. na deze worstelgreep werd Andy Kaufman afgevoerd naar een ziekenhuis. "Gebroken nek" liet men weten.

Maandenlang liep Kaufman rond met een neck-brace. Tijdens een live-gesprek bij David Letterman eiste Andy Kaufman excuses van Lawler. Die sloeg Kaufman live op tv tegen de vlakte. Na de onvermijdelijke commercial break was een tierende en vloekende Andy Kaufman te zien: "You're a fucking asshole! You hear me? A fucking asshole! Pas tien jaar na Kaufmans dood werd bekend dat het worstelgevecht, de 'gebroken nek' en het tv-optreden bij David Letterman in scene waren gezet. Kaufman en Lawler waren in werkelijkheid goede vrienden van elkaar.

Kaufman Friday
Kaufman misdroeg zich wel vaker tijdens live tv-optredens. In een comedy-sketch in de comedy 'Friday' vertikte hij het ooit om zijn tekst op te zeggen, waardoor hij de andere acteurs hevig in verlegenheid bracht. Een van de acteurs stapte op een gegeven moment van de set om terug te keren met de 'key cards': grote kartonnen vellen waarop de tekst stond. Andy Kaufman bekogelde de acteur vervolgens met water. Een commercial break redde de situatie. De week erop was Kaufman weer in het programma te zien. Dit keer las hij een verklaring voor waarin hij zijn excuus aanbood aan de cast en het publiek. Een tijd later lekte uit dat ook deze hele actie in scene was gezet.

Longkanker
De niet-roker en vegetarier Andy Kaufman overleed in 1984 op 35-jarige leeftijd aan longkanker. Met in het achterhoofd alle acties van Kaufman waren er nogal wat mensen die zijn dood in twijfel trokken, bijvoorbeeld omdat Kaufman al een tijdje werkte aan een filmscript. In dat filmscript fakete de hoofdpersoon zijn eigen dood... door te doen alsof hij longkanker had. Kaufman had tegen vrienden ooit gezegd dat hij, wanneer hij zijn eigen dood in scene zou zetten, twintig jaar na zijn dood terug zou keren.

Op 16 mei 2004 werd daarom door vrienden en bekenden een "Welcome Back Andy"-party georganiseerd. Maar Andy Kaufman kwam niet opdagen.





Copyright
Privacybeleid
Contact