Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.
De vliegende tuinstoel


Larry Walters, truck-chauffeur uit Los Angeles kreeg op een dag een slim idee. Hij besloot dat hij wilde vliegen. Bij de plaatselijke dumpwinkel kocht hij 45 weerbalonnen van ruim een meter doorsnee en een aantal heliumtanks.

Thuisgekomen blies Larry de balonnen op met helium en bond ze aan zijn tuinstoel, die hij met een touw aan de bumper van zijn auto had vastgebonden. Nadat alle 45 balonnen aan de tuinstoel vastzaten pakte hij een paar boterhammen, enkele blikjes drinken en een luchtbuks.

Larry's plan was om op een hoogte van tien meter boven zijn tuin te zweven. Als hij er genoeg van had zou hij met de luchtbuks een aantal balonnen kapot schieten om op die manier weer zachtjes in zijn tuin te landen.

Het liep echter iets anders. Nadat hij het touw losmaakte waarmee de tuinstoel aan zijn auto zat, schoot de tuinstoel omhoog. Niet tot een hoogte van tien meter zoals de bedoeling was, maar veel hoger. Errug veel hoger. Pas op een hoogte van ruim 3.000 meter hield de tuinstoel op met stijgen.

Op die hoogte vond Larry het niet verantwoord om een aantal balonnen kapot te schieten omdat hij bang was dat daardoor zijn wankele evenwicht verstoord zou worden en hij echt serieus in de problemen zou komen. Larry zweefde meer dan 14 uur door de lucht, koud en bang. Toen begonnen de problemen pas goed aangezien hij terechtkwam in de aanvliegroute van het vliegveld van Los Angeles. Een piloot meldde de luchtverkeersleiding dat hij op drieduizend meter een gewapende man in een tuinstoel gezien had.

De noodprocedures van het vliegveld werden onmiddellijk in werking gezet. Een helikopter werd de lucht ingestuurd om op onderzoek uit te gaan. Het vliegveld van Los Angeles ligt direct aan zee. De avond viel en een warme bries blies Larry boven de oceaan, met de helikopter in de achtervolging.

Een paar kilometer uit de kust haalde de helikopter Larry in. Nadat de bemanning constateerde dat Larry niet gevaarlijk was, werd hij met een reddingslijn uit zijn tuinstoel bevrijdt. Terug op de grond werd hij onmiddellijk gearresteerd door de politie wegens schending van het luchtruim boven het vliegveld.

Terwijl hij geboeid werd weggevoerd vroeg een verslaggever naar de motivatie voor Larry's actie. "Je kan nou eenmaal niet altijd stil blijven zitten."

Waar of niet waar?
Je kan erom lachen maar het overgrote deel van dit verhaal is werkelijk gebeurd. De 33-jarige Larry Waters zweefde op 2 juli 1982 urenlang boven Los Angeles in een aluminium tuinstoel. Vreemd genoeg werd dit verhaal pas vijftien jaar later populair, nadat het op Internet opeens op websites en in nieuwsgroepen verscheen.

Er zijn een paar dingen in het verhaal die niet kloppen. Larry zweefde niet 14 uur, maar slechts drie uur boven de stand en Larry werd niet gered door een helikopter, maar had na drie uur eindelijk voldoende moed verzameld om een aantal balonnen neer te schieten. Hij landde in een hoogspanningskabel waar hij uit zijn benarde positie bevrijdt werd door de brandweer.

Na zijn zweeftocht was Larry Walters korte tijd populair als spreker tijdens congressen waar hij lezingen hield over het najagen van je dromen.

Copyright
Privacybeleid
Contact