Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Het voorschot van W. F. Hermans

Geert Lubberhuizen Ruim veertig jaar was Geert Lubberhuizen de drijvende kracht achter uitgeverij De Bezige Bij. Lubberhuizen bouwde met tal van beroemde auteurs een literarie uitgeverij op die toonaangevend was en nog steeds is.

Geert Lubberhuizen was als een vader voor zijn auteurs, maar met betrekking tot geld lag hij nogal eens overhoop met zijn schrijvers. Lubberhuizen was zachtgezegd nogal krenterig, hetgeen Remco Campert er ooit eens toe bewoog een tranentrekkende bedelbrief te schrijven om het gemoed van zijn uitgever te bewerken:

"Lucia wilde net een ijsje, maar ik heb haar gezegd dat papa dat helaas niet kan betalen."

Willem Frederik Hermans gooide het over een andere boeg als het ging om geld. Toen hij in 1964 het manuscript van 'Het Sadistische Universum' inleverde, verlangde Hermans een voorschot van 5.000 gulden. Een enorm bedrag in die tijd, zelfs voor een bestseller-auteur als W.F. Hermans.

Geert Lubberhuizen reageerde onmiddellijk:

"Hartelijk dank voor het manuscript van 'Het Sadistisch Universum'. Hierbij stuur ik je het contract. Zoals je ziet ben ik met het voorschot bij het gevraagde bedrag gebleven; ik heb er slechts een nul afgedaan."

Copyright
Privacybeleid
Contact