Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

De koude generaal

Rinus Michels Rinus Michels was de meest succesvolle bondscoach die het Nederlands elftal ooit gekend heeft. Volgens 'De Generaal' was voetbal oorlog. En soms een koude oorlog, blijkt uit dit verhaal van oud-voetballer Rene van der Gijp.

In 1984 speelde het Nederlands elftal in Wenen een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oostenrijk. Het vroor die dag tien graden. Van der Gijp zat samen met de andere reservespelers te kleumen op de bank, toen ze na een minuut of tien verrast werden door Michels die opeens keihard "Bal!" brulde.

Tien minuten later herhaalde zich dit tafereel. Daarop vroeg Vander Gijp aan reservekeeper Joop Hiele om een reservebal, en toen Michels tien minuten later weer keihard "Bal!!" riep, gaf hij deze aan Michels.

Deze keek hem met een vernietigende blik aan en zei vervolgens: "Van der Gijp, d'r in." Van der Gijp vroeg nog aan Michels of hij niet eerst een warming up moest doen, maar hij moest er meteen in. Een nog koude Van der Gijp raakte geen bal, ook al riep Michels dat nog zo hard. Nederland verloor kansloos met 1-0.

Jaren later vroeg Van der Gijp aan Michels waarom hij toen telkens "Bal!" riep. Michels antwoordde: "Rene, jongen. Tijdens dat soort wedstrijden moet je als coach toch iets roepen. Ik had het zo stervenskoud dat ik maar "Bal!" riep, gewoon om iets te kunnen roepen. Anders was ik doodgevroren."

Copyright
Privacybeleid
Contact