Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.
Muschi en Mauschen zijn weer herenigd

Muschi (Poesje) is een zwarte zwerfkat van drie kilo, Mauschen (Muisje) een zwarte kraagbeer van tweehonderd kilo. Al vijf jaar leven de twee dieren samen in het berenverblijf van de Berlijnse dierentuin.

Niemand weet waar Muschi vandaan is gekomen. Ze was er gewoon ineens. Verzorgers ontdekten de kat op een dag in de berenkuil. Muschi vond het er wel gezellig en bleef. De verzorgers grepen niet in. Ze dachten dat het gezelschap goed was voor de beer.

Dat bleek te kloppen, want Muschi en Mauschen werden dikke vrienden en zijn al vier jaar onafscheidelijk. Samen spelen ze met dode muizen, delen ze de dagelijkse portie rauw vlees en likken ze elkaars vacht schoon.

Een tijdje geleden was het uit met de pret. Het berenverblijf werd gerenoveerd en de kraagbeer verdween naar een binnenverblijf. Of Poes maar wilde ophoepelen. Nee dus.

Klaaglijk mauwend dwaalde Muschi wekenlang door de Berliner Zoo tot ze de kooi van haar allerbeste vriend had gevonden. Daar bleef ze zitten. Mauwend en wel. De verzorgers gingen overstag en onder grote belangstelling zijn de twee vrienden nu weer herenigd.

Een paar jaar geleden plaatste de dierentuin een voorlichtingsbord naast het berenverblijf om geschrokken bezoekers gerust te stellen. De poes en de beer gaan voorzichtig en respectvol met elkaar om, is de boodschap. "Ondanks het bord komt het nog steeds regelmatig voor dat bezoekers ons waarschuwen", aldus dierenverzorger Heiner Klos in een interview met de Zoopresseschau.

Veel bezoekers vragen of ze de poes mee naar huis mogen nemen. Heiner Klos: "We vertellen die mensen dat het van ons alleen mag, als ze ook de beer meenemen."

De dierenverzorger is bang dat er binnenkort een einde komt aan de opmerkelijke dierenrelatie tussen Mauschen en Muschi. "De kraagbeer is inmiddels 35 jaar oud en voor een beer is dat hoogbejaard. Mauschen wordt steeds zwakker. Ze eet bijna niet meer en bewegen doet ze nauwelijks. We denken dat ze over niet al te lange tijd doodgaat. Maar de poes heeft ze nog steeds graag om zich heen. Die slaapt vaak spinnend in de enorme klauwen van de beer."

Als Mauschen overlijdt, mag Muschi in het berenverblijf blijven wonen. "Het diertje hoort inmiddels ook gewoon bij onze dierentuin", aldus Klos.

Waar of niet waar?
Het bericht hierboven is helemaal waar, zoals de foto's ook bewijzen. Echt actueel is het verhaal niet. De hereniging tussen de kat en de kraagbeer vond plaats in januari 2004.

De hoogbejaarde Mauschen heeft sindsdien een eigen 'bejaarde beren-woning' gekregen, buiten het zicht van bezoekers, waar zij nog altijd in het gezelschap van Muschi leeft.

Copyright
Privacybeleid
Contact