Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Met hangen en wurgen

Nicolaas I Tsaar Nicolaas I regeerde over Rusland van 1825 tot aan zijn dood in 1855. Nicolaas had het niet gemakkelijk. Geheel volgens de Russische traditie werden er tijdens zijn bewind doorlopend complotten gesmeed om hem af te zetten.

Een van de samenzweerders werd voortijdig opgepakt en veroordeeld tot de strop. De samenzweerder had geluk: het touw brak.

Luid vloekend kwam de veroordeelde overeind. "Dat is nou typisch Rusland. Ze kunnen hier echt niets fatsoenlijks voor elkaar krijgen. Ze kunnen zelfs geen goed touw maken."

Het was gebruikelijk dat een veroordeelde gratie kreeg van de tsaar wanneer er iets misging bij de voltrekking van het doodsvonnis. Er werd dus een boodschapper naar het Winterpaleis gestuurd om aan tsaar Nicolaas I te vragen wat er met de mazzelende samenzweerder moest gebeuren.

Nadat de boodschapper had verteld wat er gebeurd was, vroeg Nicolaas hoe de veroordeelde had gereageerd. De boodschapper vertelde wat de samenzweerder had geroepen. Nicolaas dacht even na. "Laat hem zien dat hij het mis heeft over dat touw", zei hij toen.

Copyright
Privacybeleid
Contact