Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.
De gestolen baby

Nu.nl meldt op 24 november 2004 het volgende:

Ongeboren kind gekidnapt
BOGOTA - De autoriteiten in Colombia, waar jaarlijks een recordaantal van 3000 mensen worden gekidnapt, zijn wel wat gewend als het om ontvoeringen gaat. Maar de politie stond met de oren te klapperen toen een vrouw onlangs aangifte deed van de kidnapping van haar ongeboren acht maanden oude baby.

Sol Angela Cartegane vertelde de televisiezender RCN TV dinsdag dat zij met haar 2-jarige dochter in een ziekenhuis was, toen ze zich plotseling onwel voelde worden. Ogenschijnlijk gedrogeerd kwam ze pas na een tijdje op een heuvel buiten de hoofdstad Bogota bij. Daar kwam de vrouw tot de bizarre ontdekking dat ze een keizersnee had ondergaan en dat haar baby was verdwenen.

Artsen hebben het verhaal van de Colombiaanse bevestigd. "De patient kwam bloedend binnen, en na onderzoek bleken baby en placenta operatief verwijderd", aldus een gynaecoloog, die het een wonder noemt dat de vrouw het incident overleefde.

De politie heeft inmiddels de vermoedelijke dader gearresteerd. Kennissen zagen haar rondlopen met een in een doek gewikkeld kind en waarschuwden de politie. De baby was uitgedroogd maar verkeert verder in redelijke gezondheid.

Waar of niet waar?
Een respectabel persbureau meldt het bericht. Er worden namen van mensen in opgevoerd. Dus ben je geneigd om te zeggen dat het bericht waar is.

Maar is het dat ook? Daar kun je een aantal vette vraagtekens bijzetten. In verscheidene kranten is de afgelopen jaren melding gemaakt van een soortgelijk bericht. Ook daarin wordt iemand gedrogeerd en vervolgens geopereerd. Alleen wordt hier geen baby, maar een stel nieren operatief verwijderd.

Dat verhaal is een klassiek broodje aap-verhaal. Er is nog nooit ergens een slachtoffer van een dergelijke orgaandiefstal gevonden. Het lijkt er dan ook op dat het verhaal over de gestolen ongeboren baby een variant is op het verhaal van de gestolen nieren. De naam 'Sol Angela Cartegane' levert bij Google in ieder geval geen verwijzingen op.

Voor de volledigheid vind je hieronder het verhaal dat de basis lijkt te vormen voor het verhaal over de gestolen baby:

De gestolen nieren
Een man ontmoet een bloedmooie vrouw in een bar. Na een paar drankjes vertrekken ze samen naar zijn appartement. 's Morgens wordt de man wakker in een steegje. Na een snelle inspectie komt de man erachter dat hij zijn portemonnee, geld en pasjes nog allemaal op zak heeft. Maar een paar minuten later doet hij een schokkende ontdekking.

De man heeft pijn in zijn rug. Wanneer hij met zijn hand voelt waardoor dat komt, ontdekt hij dat er hechtingen zitten. Onderzoek in het ziekenhuis wijst uit dat een van zijn nieren verwijderd is. Dokters zeggen hem dat zijn nier waarschijnlijk verkocht is aan rijke mensen die een donornier nodig hadden.

Copyright
Privacybeleid
Contact