Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

De dood van Rembrandt

Rembrandt Rembrandts vrouw Saskia was erg bedreven in het aan de man brengen van de werken van de beroemde schilder. Op een keer liet ze Rembrandt eens in het geheim een tijdje uit Amsterdam vertrekken. Vervolgens liet ze het gerucht verspreiden dat de kunstenaar was gestorven.

Zelf hulde zij zich in rouwkleding. Wat er vervolgens gebeurde, was precies zoals ze dat vooraf bedacht had: van heinde en verre kwamen mensen naar haar toe om wwerk van de meester te kopen.

Rembrandts 'weduwe' verkocht ze, terwijl ze erop wees dat Rembrandt niet meer in staat zou zijn om nog andere schilderijen te maken. Enige tijd later dook Rembrandt weer op.

Er is nog een variant op dit verhaal bekend. Hierin is het de Italiaanse kunsthandelaar Don Rafael die Rembrandt op het idee brengt om ee ntijdje 'dood' te zijn.

Er wordt na een aantal dagen een veiling georganiseerd waarbij de werken van de zogenaamd overleden kunstenaar tegen grof geld verkocht wordt. Er wordt wel drie keer de prijs betaald die de werken normaal opbrengen. Zelfs Rembrandts schildersjas gaat onder de hamer.

Pronkstuk van de veiling is een zelfportret. Voor dit werk is een gordijntje gehangen. Wanneer het gordijn wordt weggetrokken, zit achter de lijst niemand minder dan Rembrandt zelf.

Copyright
Privacybeleid
Contact