Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

De roemrijke carriere van Alan Smithee

Directed by Alan Smithee Hij is een van de meest productieve en meest veelzijdige regisseurs die Hollywood ooit gehad heeft. Hij maakte comedy's en westerns. Thrillers en avonturenfilms.

Volgens de Internet Movie Database prijkt de naam van Alan Smithee op minstens 60 filmproducties. Ondanks alle films van Smithee duurde het lang voordat de regisseur bekend werd bij het grote publiek.

Dat zou heel goed te maken kunnen hebben met het succes van de films waar Alan Smithee bij betrokken was.

Directed by Alan Smithee Als deze films al winst hebben gemaakt, dan was het bescheiden en als mensen de films al kennen, dan vooral van de verhalen over ruzies, conflicten en andere onenigheid tussen regisseur, producer, hoofdrolspelers en filmmaatschappij.

En om het nog erger te maken: Alan Smithee bestaat niet eens. Alan Smithee is in 1967 verzonnen door de Amerikaanse vakbond van regisseurs. Bij het maken van een film komt het nog weleens voor dat een regisseur onder druk van de filmmaatschappij totaal anders gemonteerd wordt als de regisseur het wil hebben.

Directed by Alan Smithee Een film wordt uitgebracht zoals de filmmaatschappij het wil hebben. Wanneer een regisseur daar niet mee kan leven, is er weinig wat hij ertegen kan doen. De enige mogelijkheid die hij heeft is om zijn naam van de titelrol af te halen.

Maar iedere film moet toch een regisseur hebben. Al was het maar in naam. Dat is Alan Smithee geworden. Het gebruik van Alan Smithee was decennialang een goedbewaard filmgeheim.

Directed by Alan Smithee Het grote publiek leerde pas meer over Alan Smithee toen een woedende regisseur Tony Kaye publiekelijk zei dat hij niet wilde dat zijn naam als regisseur vermeld stond van de flim American History X. Kaye vond dat er maar een Alan Smithee van gemaakt moest worden.

De filmindustrie heeft het Kaye nooit vergeven dat hij het bestaan van Alan Smithee verklapt heeft, want grote films heeft Tony Kaye daarna nooit meer gemaakt. Smithee is nu met pensioen gestuurd. Iedere keer wanneer er nu een 'Alan smithee' nodig is, wordt er een aparte naam verzonnen.

Copyright
Privacybeleid
Contact