Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

De bluf van Steven Spielberg

De Amerikaaanse regisseur Steven Spielberg geldt als een van de meest succesvolle regisseurs ter wereld. Door kaskrakers als Jaws, ET en Schindlers List vestigde Spielberg zijn naam als een van de beste filmmakers ter wereld.

Steven Spielberg (rechts) Spielberg heeft in interviews vaak verteld hoe zijn carriere als filmregisseur begonnen is. In de zomer van 1965 glipte de toen zeventienjarige Steven Spielberg uit de rondleiding op het complex van filmmaatschappij Universal Pictures. De hele dag keek hij rond in studio's en sprak hij met mensen die als editor, geluidsman of op een andere manier werkten aan een film.

Peinzend wandelde de jonge Spielberg aan het eind van de dag het terrein van Universal af. Door te praten met mensen die verstand hebben van films, leer je pas echt veel, concludeerde Spielberg. Was er niet een eenvoudige manier te bedenken waarop hij hier iedere dag rond kon lopen, vroeg de regisseur in spe zich af.

De volgende dag liep een zelfverekerde jongeman in pak met een aktetas langs de portier. "Ik stak mijn hand op en de portier zwaaide terug", vertelde Spielberg. "Het was gelukt. Ik was binnen!" De aktetas had Spielberg stiekem geleend van zijn vader. "Er zaten alleen een paar boterhammen in en een mars", aldus Spielberg.

"Op deze manier heb ik de hele zomer rondgehangen in de studio's van Universal. Ik heb enorm veel geleerd van de gesprekken die ik die zomer gevoerd heb met mensen die daar echt werkten. Na een paar dagen vond ik een kantoortje dat leeg stond. Bij een winkel kocht ik een naambordje dat ik op de deur heb geplakt: 'Steven Spielberg, kamer 23 c'."

Twee jaar later kreeg Spielberg bij Universal zijn eerste echte contract om tv-series te regisseren. De rest is geschiedenis.

Copyright
Privacybeleid
Contact