Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

De lente van Marten Toonder

Toonder
Marten Toonder zocht in Ierland ooit een plek voor de nacht. Het Sheeffry Hills Hotel was hem aanbevolen. Na lang zoeken vond hij het hotelletje met zijn zacht knarsende uithangbord. De hotelier was een en al gastvrijheid; hij bood hem een zitplaats aan en schonk twee glaasjes in. Jazeker, kamers genoeg. Maar liefst vijf kamers zelfs. En ook nog een badkamer.

Maar daarna kwam het gesprek op belangrijker zaken. Vogels en vogelgezang. En daar bleek een heleboel over te vertellen.
Het grote probleem, zo legde hun Ierse gastheer geduldig uit, was te weten wat het begin was. Natuurlijk - na de winter kwam de lente. En na de winter brak de tijd aan om het hotel open te stellen en gasten te ontvangen. 's Winters was het hotel dicht. In de lente ging het open.

Maar kun je aan een begin denken als je het einde nog niet gezien hebt? Dat was het probleem. De lente was begonnen. Zeker. Maar dit jaar had hij het zingen van de klauwier nog niet gehoord. Verleden jaar wel. Toen had hij zeker geweten dat het voorjaar aangebroken was. Maar dit jaar had hij de laatste restjes winter nog in zich, om heel eerlijk te zijn.

Even later liep Marten Toonder weer onder het zacht knarsende uithangbord door naar buiten.

Terzijde: De prachtige foto bij dit verhaal werd in Ierland gemaakt gemaakt door de Nederlandse fotograaf Fjodor Buis. Meer foto's van Marten Toonder zijn te vinden op zijn website.

Copyright
Privacybeleid
Contact