Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.
Good luck, mr. Gorsky

Toen astronaut Neil Armstrong voor het eerst voet zette op de maan, sprak hij na zijn beroemde woorden "One small step for man, one giant leap for mankind" de raadselachtige zin "Good luck, Mr. Gorsky."

Giant leap for Mr. Gorsky Bij NASA dacht men dat Armstrong een sneer uitdeelde naar een Russische kosmonout, maar niemand kende aan Amerikaanse of Russische zijde ene meneer Gorsky. Door de jaren heen hebben veel mensen Armstrong gevraagd voor wie de opmerking nu eigenlijk bedoeld was.

Tijdens een persconferentie, enige jaren geleden in Florida, werd de vraag weer gesteld aan de voormalige astronaut. Aangezien meneer Gorsky was overleden vond Armstrong dat hij nu wel eens tekst en uitleg kon geven.

Toen Neil Armnstrong als kind eens samen met zijn broer in de tuin aan het honkballen was, landde er een bal in de tuin van de buren: meneer en mevrouw Gorsky. Terwijl Armstrong door de struiken op zoek was naar zijn bal, hoorde hij mevrouw Gorsky door het open slaapkamerraam zeggen: "Pijpen? Je wil gepijpt worden? Ik zal je pijpen als een van de jongens van hiernaast op de maan loopt."

Waar of niet waar?
Er is een zeer klein gedeelte in dit verhaal dat waar is. Al dertig jaar wordt aan Neil Armstrong gevraagd of het verhaal klopt. Al dertig jaar antwoordt Armstrong hen van niet.

In Nederland circuleert een ander verhaal over Neil Armstrong. Volgens dit verhaal zou Armstrong zo verbijsterd zijn over de aanblik van de aarde vanaf de man dat hij niet verder kwam dan de woorden: "One small step for man". De woorden "a giant leap for mankind" werden later door de NASA toegevoegd. Miljoenen televisiekijkers kunnen echter beamen dat dit verhaal niet klopt.

Minder bekend dan de woorden van Neil Armstrong zijn de woorden die de slecht 1 meter 65 lange commandant Pete Conrad van de Apollo 12 missie sprak toen hij zijn eerste stap zette op de maan: "Whoopie!!! Man, that may have been a small stap for Neil, it's a long one for me."

Tijdens de de-briefing na afloop van de ruimtevlucht vroegen NASA-mensen aan Conrad of dat niet wat minder uitbundig had gekund. Conrad antwoordde hen dat hij een weddenschap had afgesloten met de italiaanse journaliste Oriana Fallaci.

De journaliste dacht dat alles wat de Amerikaanse astronauten deden of zeiden was voorgekookt door de NASA. Conrad bewees dat dat niet zo was en verdiende daarmee $500.

Conrad kwam begin juli 1999 op 69-jarige leeftijd om het leven na een motorongeluk bij zeer hoge snelheid.

Copyright
Privacybeleid
Contact