Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.

Xerxes toont zijn dankbaarheid

Xerxes Xerxes I was koning van het Perzische Rijk tussen 486 en 465 voor Christus. Gedurende zijn bewind voerde Xerxes diverse oorlogen tegen de Grieken. Bij zijn terugtocht uit Griekenland werd Xerxes met een Phoenicisch schip teruggebracht naar Klein Azie.

Onderweg kwam het schip terecht in een verwoestende storm. Het leek erop dat het schip zou zinken, mede omdat er aan boord veel Perzische soldaten waren. De koning vroeg aan de kapitein of er nog hoop was om veilig door de storm heen te komen.

De kapitein antwoordde aan Xerxes van niet. Hij voegde eraan toe dat ze alleen een kans zouden hebben gehad als het schip lichter was geweest.

Na deze woorden richtte Xerxes zich tot de Perzische soldaten aan boord. "Jullie zijn verantwoordelijk voor mijn veiligheid. Het is in het belang van mijn veiligheid dat jullie nu overboord springen."

De soldaten gaven toe aan het gebod van Xerxes en sprongen overboord. Dit verminderde het gewicht van het schip aanzienlijk en Xerxes bereikte veilig en wel zijn thuishaven.

Daar verklaarde Xerxes dat de kapitein van het Phoeicische schip een gouden kroon moest krijgen omdat hij het schip veilig door de storm had geloodst. Xerxes verklaarde ook dat het hoofd van de kapitein hem op een schaal moest worden aangeboden, aangezien er zoveel Perzische soldaten waren omgekomen.

Copyright
Privacybeleid
Contact