Ben je op zoek naar een specifiek verhaal? Je vindt het het snelst via onderstaande zoekfunctie.




De gewapende kangoeroes



Kortgeleden werd door de Australische luchtmacht een simulator in gebruik genomen voor de helikopterdivisie. Het Australische leger is, zoals zoveel legers, druk bezig met het ontwerpen van virtual reality simulators. Het is goedkoper dan echt vliegen, en als er eens een piloot neerstort dan plaats je hem gewoon over in plaats van dat je hem moet begraven.

De programmeurs van dit soort simulators zijn vaak dezelfde mensen die ook computerspelen ontwerpen. Dat heeft zo zijn voordelen. Stukjes code uit computerspelletjes, voor bijvoorbeeld bomen, heuvels en dieren, zijn vaak zonder aanpassingen te kopieren naar simulators van het leger.

In de Australische helikoptersimulatie waren kangoeroes nodig. Wanneer een kudde kangoeroes namelijk wordt gestoord door een overvliegende helikopter, mag je verwachten dat ze alle kanten uitvluchten. De vijand weet dan; "he kangoeroes, er komt een helikopter aan."

Voor het creeren van kangoeroes gebruikten de programmeurs de code van een infanteriepeloton uit een computer spelletje. Ze veranderen wat aan de snelheid, maakten een ander icoontje. Klaar is kees.

De eerste keer dat de Australische luchtmacht trots haar nieuwe speeltje demonstreerde aan een aantal Amerikaanse luchtmachtofficieren, besloten de piloten indruk te maken door laag over de virtuele kangoeroes heen te vliegen. Die wisten niet hoe gauw ze weg moesten komen.

De Amerikanen knikten waarderend. Maar op dat moment kwamen de kangoeroes achter een heuvel vandaan. Vanaf hun schouder vuurden ze een paar dozijn Stinger-raketten af op de hulpeloze helikopter. De programmeurs moesten met het schaamrood op hun kaken toegeven dat dat nou net een stukje code was, wat ze vergeten waren te verwijderen.

Waar of niet waar?
Dit verhaal dook, zoals veel broodje-aapverhalen op Internet, voor het eerst op in enkele nieuwsgroepen en werd al snel razend populair. Het verhaal is voor een groot gedeelte waar, al zijn er een aantal aspecten die niet kloppen.

Op de website van het Australische Ministerie van Defensie wordt onder de kop 'gewapende kangoeries schieten internet nieuwsgroepen neer' de waarheid uit de doeken gedaan.

Volgens het Ministerie waren de kangoeroes in de simulatie slechts als geintje aangebracht door de programmeurs. Verder vuurden de kangoeroes niet met Stinger-raketten maar met fleurig gekleurde strandballen.

Het is niet waar dat de fout pas ontdekt werd voor het oog van Amerikaanse bezoekers tijdens de officiele presentatie. Dr. Anne-Marie Grisogono, hoofd van de Simulation Land Operations Division van het Australische ministerie van Defensie:

"We proberen dit soort dingen niet voor de eerste keer uit als er bezoekers bij zijn. We hebben de kangoeroes inmiddels ontwapend en het is nu weer veilig om in Australie te vliegen."





Copyright
Privacybeleid
Contact